w

Śródziemnomorska sałatka ziemniaczana

Smaczna i prosta sałatka ziemniaczana w lekkim sosie włoskim z dodatkiem cytryny. Fantastyczna jako dodatek do mięs z grilla.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 zielona papryka, drobno pokrojona
  • 1 ogórek, pokrojony na plasterki, a następnie na ćwiartki
  • 1/2 szklanki (60 g) czerwonej cebuli, pokrojonej na plasterki
  • 225 g sera feta, rozkruszonego

Przygotowanie:

  • Ziemniaki gotować w osolonej wodzie przez około 15 minut. Odcedzić, przestudzić i drobno pokroić.
  • W misce wymieszać ziemniaki z papryką, ogórkami, cebulą i serem.
  • Wymieszać sok z cytryny z włoskim sosem sałatkowym, solą i pieprzem. Sałatkę polać sosem i wymieszać. Podawać z chlebkiem pita.

Porcja dla:

16 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

45 minut

Całkowity czas:

60 minut


Średnia 5 / 5 (839 głosów)