w

Zielona sałata z przegrzebkami

Lekka sałatka z chrupiącymi rzodkiewkami, ogórkiem i owocami morza – muszlami Świętego Jakuba. Zamiast przegrzebków można dodać krewetki.

Składniki:

  • 1 główka sałaty
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 ogórek
  • 2 łyżki świeżego koperku
  • 400 g ugotowanych przegrzebków lub krewetek
  • 1/4 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1/4 szklanki maślanki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Sałatę porwać na kawałki. Rzodkiewki pokroić w cienkie plasterki.
  • Ogórka pokroić w cienkie półplasterki.
  • Sałatę wymieszać z ogórkami, rzodkiewką i koperkiem. Dodać przegrzebki.
  • Śmietanę wymieszać z maślanką, doprawić solą i pieprzem. Połączyć z sałatką.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

05 minut

Całkowity czas:

20 minut


Średnia 5 / 5 (851 głosów)