w

Wyjątkowa sałatka ziemniaczana

Sałatkę taką przyrządza się błyskawicznie. Połówki drobnych młodych ziemniaków obtacza się w kremowym dressingu z musztardy dijon i podaje z rolmopsami i salami.

Składniki:

  • 700 g młodych ziemniaków, przekrojonych na połówki
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 4 cebule dymki, pokrojone w cienkie krążki
  • 2 ogórki kiszone, drobno posiekane
  • 260 g rolmopsów w zalewie koperkowej, odsączonych i pokrojonych na duże kawałki
  • 4 plasterki salami, pokrojone w cienkie paseczki

Przygotowanie:

  • Włożyć ziemniaki do rondla i zalać taką ilością wrzątku, by tylko je przykrył. Przykryć pokrywką, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez 7–8 minut, aż ziemniaki trochę zmiękną. Odcedzić i odstawić na 6 minut do ostygnięcia.
  • Utrzeć w salaterce musztardę z łyżką majonezu, dodać resztę majonezu i jogurt. Wymieszać. Zachować łyżkę cebuli dymki i ogórków kiszonych do przybrania, a resztę dodać do dressingu majonezowego. Wrzucić ciepłe ziemniaki i obtoczyć starannie w dressingu.
  • Ułożyć rolmopsy na wierzchu sałatki i posypać paseczkami salami. Można ułożyć też kilka rolmopsów na osobnym półmisku. Udekorować odłożoną cebulą i ogórkami, posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem i podawać natychmiast.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

10 minut

Całkowity czas:

20 minut


Średnia 5 / 5 (1478 głosów)