Składniki:
- 700 g młodych ziemniaków, przekrojonych na połówki
- 2 łyżeczki musztardy dijon
- 4 łyżki majonezu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 4 cebule dymki, pokrojone w cienkie krążki
- 2 ogórki kiszone, drobno posiekane
- 260 g rolmopsów w zalewie koperkowej, odsączonych i pokrojonych na duże kawałki
- 4 plasterki salami, pokrojone w cienkie paseczki
Przygotowanie:
- Włożyć ziemniaki do rondla i zalać taką ilością wrzątku, by tylko je przykrył. Przykryć pokrywką, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez 7–8 minut, aż ziemniaki trochę zmiękną. Odcedzić i odstawić na 6 minut do ostygnięcia.
- Utrzeć w salaterce musztardę z łyżką majonezu, dodać resztę majonezu i jogurt. Wymieszać. Zachować łyżkę cebuli dymki i ogórków kiszonych do przybrania, a resztę dodać do dressingu majonezowego. Wrzucić ciepłe ziemniaki i obtoczyć starannie w dressingu.
- Ułożyć rolmopsy na wierzchu sałatki i posypać paseczkami salami. Można ułożyć też kilka rolmopsów na osobnym półmisku. Udekorować odłożoną cebulą i ogórkami, posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem i podawać natychmiast.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
10 minut
Całkowity czas:
20 minut