Składniki:
- 400 g chudego mięsa wołowego (np. polędwicy)
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 1½ łyżki oleju słonecznikowego
- 2 łyżeczki papryki
- 2 łyżeczki łagodnego chili
- 1½ łyżki miodu
- 2,5 cm świeżego imbiru, startego
- 4 łyżki octu ryżowego lub jabłkowego
- sok z 1 cytryny lub limonki
Przygotowanie:
- Przygotować dressing. Włożyć paprykę, chili, miód, imbir i ocet do rondla i powoli dolewać 250 ml wody, ciągle mieszając. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, gotować 5 minut. Odstawić z ognia i dodać sok z cytryny lub limonki, zamieszać. Odstawić.
- Wrzucić wszystkie składniki sałatki, z wyjątkiem orzeszków ziemnych, do dużej, płytkiej miski i wymieszać, lekko podrzucając. Odstawić.
- Pokroić mięso na cienkie paseczki. Włożyć je do miski razem z czosnkiem, cukrem oraz sosem sojowym i dobrze wymieszać. Podgrzać wok lub patelnię teflonową na dużym ogniu i dodać olej. Wrzucić wołowinę i smażyć, aż kawałki będą równo przyrumienione i gotowe.
- Ułożyć usmażone mięso na wierzchu sałatki. Polać ją dressingiem i posypać orzeszkami ziemnymi. Podawać natychmiast.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
30 minut
Czas gotowania:
10 minut
Całkowity czas:
40 minut