w

Wołowina stir-fry po tajsku z mango

Do dressingu do tego kolorowego dania prawie nie dodajemy tłuszczu, a wołowinę smażymy w małej ilości oleju, więc choć zarówno wołowina, jak i orzeszki zawierają tłuszcz, to potrawa dostarcza go stosunkowo mało. Nie trzeba też dodawać soli, ponieważ dressing i sos sojowy są słone.

Składniki:

  • 400 g chudego mięsa wołowego (np. polędwicy)
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1½ łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 łyżeczki papryki
  • 2 łyżeczki łagodnego chili
  • 1½ łyżki miodu
  • 2,5 cm świeżego imbiru, startego
  • 4 łyżki octu ryżowego lub jabłkowego
  • sok z 1 cytryny lub limonki

Przygotowanie:

  • Przygotować dressing. Włożyć paprykę, chili, miód, imbir i ocet do rondla i powoli dolewać 250 ml wody, ciągle mieszając. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, gotować 5 minut. Odstawić z ognia i dodać sok z cytryny lub limonki, zamieszać. Odstawić.
  • Wrzucić wszystkie składniki sałatki, z wyjątkiem orzeszków ziemnych, do dużej, płytkiej miski i wymieszać, lekko podrzucając. Odstawić.
  • Pokroić mięso na cienkie paseczki. Włożyć je do miski razem z czosnkiem, cukrem oraz sosem sojowym i dobrze wymieszać. Podgrzać wok lub patelnię teflonową na dużym ogniu i dodać olej. Wrzucić wołowinę i smażyć, aż kawałki będą równo przyrumienione i gotowe.
  • Ułożyć usmażone mięso na wierzchu sałatki. Polać ją dressingiem i posypać orzeszkami ziemnymi. Podawać natychmiast.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

30 minut

Czas gotowania:

10 minut

Całkowity czas:

40 minut


Średnia 5 / 5 (1551 głosów)