w

Wiosenna sałatka z suszonymi śliwkami

Suszone śliwki zdobywają coraz więcej uznania i uważane są za produkt zdrowy i modny. Suszone śliwki powinny stanowić cenny składnik naszej diety ponieważ zawierają bardzo wiele cennych i niezbędnych naszemu organizmowi składników mineralnych: potasu, żelaza, magnezu i wapnia. Warto dlatego inspirować się i dodawać śliwki na przykład do wiosennych sałatek.

Składniki:

  • 100 g mrożonej fasolki szparagowej
  • 4 garście rukoli
  • 1/2 małej czerwonej cebuli
  • 2 małe filety z kurczaka
  • sól i pieprz do smaku
  • 50 ml octu z sherry (ewentualnie z czerwonego wina)

Przygotowanie:

  • Zagotować wodę na fasolkę i ugotować ją al dente. Przelać zimną wodą.
  • Rukolę umyć, czerwoną cebulę pokroić w cienkie plasterki. Filet z kurczaka rozbić na grubość około 1,5-2 cm, posypać solą i pieprzem.
  • Rozgrzać patelnię z odrobiną oliwy. Filet smażyć 2 minuty, przewrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 2 minuty. Następnie czynność powtórzyć, ale skrócić czas smażenia do 1 minuty z każdej strony. Odłożyć mięso, aby ostygło.
  • W małym rondelku zagotować ocet, dodać przekrojone na pół śliwki, oregano, cukier i skórkę z cytryny. Dusić na bardzo małym ogniu przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Do miski nałożyć rukolę, fasolkę, cebulę i kapary oraz pokrojonego w paski kurczaka. Na górę położyć śliwki, a całość skropić odrobiną dresingu.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

15 minut

Całkowity czas:

35 minut


Średnia 5 / 5 (1378 głosów)