Składniki:
- 100 g mrożonej fasolki szparagowej
- 4 garście rukoli
- 1/2 małej czerwonej cebuli
- 2 małe filety z kurczaka
- sól i pieprz do smaku
- 50 ml octu z sherry (ewentualnie z czerwonego wina)
Przygotowanie:
- Zagotować wodę na fasolkę i ugotować ją al dente. Przelać zimną wodą.
- Rukolę umyć, czerwoną cebulę pokroić w cienkie plasterki. Filet z kurczaka rozbić na grubość około 1,5-2 cm, posypać solą i pieprzem.
- Rozgrzać patelnię z odrobiną oliwy. Filet smażyć 2 minuty, przewrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 2 minuty. Następnie czynność powtórzyć, ale skrócić czas smażenia do 1 minuty z każdej strony. Odłożyć mięso, aby ostygło.
- W małym rondelku zagotować ocet, dodać przekrojone na pół śliwki, oregano, cukier i skórkę z cytryny. Dusić na bardzo małym ogniu przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Do miski nałożyć rukolę, fasolkę, cebulę i kapary oraz pokrojonego w paski kurczaka. Na górę położyć śliwki, a całość skropić odrobiną dresingu.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
15 minut
Całkowity czas:
35 minut