w

Wietnamska sałatka z makaronem ryżowym

Pyszna lekka sałatka. Doskonała na lunch w upalny dzień. Chrupiąca świeża marchewka, ogórek, kapusta w pikantnym czosnkowym sosie z chili.

Składniki:

  • 5 ząbków czosnku
  • 1 szklanka posiekanej świeżej kolendry
  • 1/2 papryczki jalapeno, wydrążonej z pestek i posiekanej
  • 1/4 szklanki (60 ml) świeżego soku z limonki
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 340 g makaronu ryżowego

Przygotowanie:

  • Czosnek rozgnieść z kolendrą i papryczką. Dodać sok z limonki, sos rybny i cukier, wymieszać. Odstawić na 5 minut.
  • W osolonej wodzie ugotować makaron przez 2 minuty. Odcedzić, przelać zimną wodą i ponownie odcedzić.
  • Makaron wymieszać z sosem, marchewką, ogórkiem, miętą i kapustą. Sałatkę podawać posypaną orzeszkami i udekorowaną miętą.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

05 minut

Całkowity czas:

20 minut


Średnia 5 / 5 (943 głosów)