Składniki:
- 5 ząbków czosnku
- 1 szklanka posiekanej świeżej kolendry
- 1/2 papryczki jalapeno, wydrążonej z pestek i posiekanej
- 1/4 szklanki (60 ml) świeżego soku z limonki
- 3 łyżki sosu rybnego
- 3 łyżki cukru kryształu
- 340 g makaronu ryżowego
Przygotowanie:
- Czosnek rozgnieść z kolendrą i papryczką. Dodać sok z limonki, sos rybny i cukier, wymieszać. Odstawić na 5 minut.
- W osolonej wodzie ugotować makaron przez 2 minuty. Odcedzić, przelać zimną wodą i ponownie odcedzić.
- Makaron wymieszać z sosem, marchewką, ogórkiem, miętą i kapustą. Sałatkę podawać posypaną orzeszkami i udekorowaną miętą.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
05 minut
Całkowity czas:
20 minut