w

Wegetariańska sałatka z kuskusu

Harissa powoduje, że ta sałatka ze smażonego tofu, suszonych pomidorów, sułtanek i migdałów wymieszanych z kuskusem jest dość pikantna.

Składniki:

  • 3 łyżki oleju (z suszonych pomidorów)
  • 220 g wędzonego tofu, pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 4 cebule dymki, pokrojone w krążki
  • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
  • 450 ml bulionu warzywnego
  • 250 g kuskusu

Przygotowanie:

  • Rozgrzać w rondlu łyżkę oleju ze słoja z suszonymi pomidorami, wrzucić tofu i smażyć, cały czas mieszając, przez 2 minut, aż się przyrumieni. Wyjąć i odsączyć na papierowych ręcznikach.
  • Rozgrzać w rondlu oliwę z oliwek, wrzucić cebulę dymkę i czosnek. Smażyć przez 2 minuty, cały czas mieszając. Wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. Zestawić z ognia i dodać kuskus, sułtanki i cynamon. Przykryć rondel i odstawić na 3 minuty, następnie dodać tofu. Przykryć ponownie i odstawić jeszcze na 2 minuty.
  • Przyrządzić dressing. Pociąć nożyczkami kuchennymi suszone pomidory na małe kawałki. Przyrządzić pikantny dressing, ucierając resztę oleju ze słoja z suszonymi pomidorami z czerwonym octem winnym, pastą harissa, pomidorami oraz pieprzem.
  • Skropić gorący kuskus dressingiem, wymieszać i spulchnić widelcem. Nałożyć na podgrzane talerze i posypać migdałami oraz natką pietruszki.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

05 minut

Całkowity czas:

20 minut


Średnia 5 / 5 (1515 głosów)