Składniki:
- 3 łyżki oleju (z suszonych pomidorów)
- 220 g wędzonego tofu, pokrojonego w kostkę
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 4 cebule dymki, pokrojone w krążki
- 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
- 450 ml bulionu warzywnego
- 250 g kuskusu
Przygotowanie:
- Rozgrzać w rondlu łyżkę oleju ze słoja z suszonymi pomidorami, wrzucić tofu i smażyć, cały czas mieszając, przez 2 minut, aż się przyrumieni. Wyjąć i odsączyć na papierowych ręcznikach.
- Rozgrzać w rondlu oliwę z oliwek, wrzucić cebulę dymkę i czosnek. Smażyć przez 2 minuty, cały czas mieszając. Wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. Zestawić z ognia i dodać kuskus, sułtanki i cynamon. Przykryć rondel i odstawić na 3 minuty, następnie dodać tofu. Przykryć ponownie i odstawić jeszcze na 2 minuty.
- Przyrządzić dressing. Pociąć nożyczkami kuchennymi suszone pomidory na małe kawałki. Przyrządzić pikantny dressing, ucierając resztę oleju ze słoja z suszonymi pomidorami z czerwonym octem winnym, pastą harissa, pomidorami oraz pieprzem.
- Skropić gorący kuskus dressingiem, wymieszać i spulchnić widelcem. Nałożyć na podgrzane talerze i posypać migdałami oraz natką pietruszki.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
05 minut
Całkowity czas:
20 minut