w

Warstwowa sałatka z makaronem

Sałatka warstwowa z makaronem muszelki, groszkiem, kukurydzą i marchewką, polana pysznym, pikantnym sosem. Najlepiej układać ją w szklanej misce, która ma mniej więcej taką samą średnicę na całej wysokości.

Składniki:

  • 2 szklanki makaronu muszelki
  • 4 marchewki, obrane i pokrojone w cienkie słupki
  • 1/2 główki sałaty rzymskiej, podartej na mniejsze kawałki
  • 1 średni ogórek, obrany i pokrojony w kostkę
  • 3/4 szklanki zielonego groszku
  • 1/2 szklanki kukurydzy
  • 1 szklanka startego żółtego sera

Przygotowanie:

  • Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie al dente. Odcedzić i przepłukać pod zimną wodą.
  • Na dnie szklanej miski ułożyć warstwę z marchewki, na niej ułożyć warstwę sałaty. Wymieszać ogórka z groszkiem i ogórkiem i wyłożyć tę mieszaninę na warstwę sałaty. Na tym ułożyć warstwę z makaronu (o ile już ostygł!).
  • W małej miseczce wymieszać wszystkie składniki na sos. Wyłożyć sos na warstwę makaronu i posypać całość startym żółtym serem.
  • Przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

Porcja dla:

8 osób

Czas przygotowania:

25 minut

Czas gotowania:

10 minut

Całkowity czas:

35 minut


Średnia 5 / 5 (1178 głosów)