w

Warstwowa sałatka Waldorf

Sałatka Waldorf jest pyszna, a teraz jest przepis na jej wersję warstwową. Jak wiadomo, sałatki warstwowe świetnie nadają się na wszelkie urodziny, imieniny i inne imprezy. Ta sałatka to zdrowe składniki i wspaniały smak w pięknej oprawie!

Składniki:

  • 125 g orzechów włoskich, z grubsza posiekanych
  • 1 główka sałaty, podartej na mniejsze kawałki
  • 350 g posiekanego selera naciowego
  • 450 g czerwonych winogron bez pestek, przekrojonych na pół
  • 2 duże czerwone jabłka, pokrojone w kostkę
  • 45 g pokruszonego błękitnego sera

Przygotowanie:

  • Włączyć piekarnik tak, aby grzała tylko górna grzałka, lub – jeśli to możliwe – włączyć funkcję „grill” w piekarniku. Kratkę z piekarnika włożyć w odległości 15 cm od górnej grzałki.
  • Na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozłożyć równo orzechy.
  • Piec ok. 2-3 minuty, aż zaczną wydzielać mocny aromat.
  • Przygotować duże szklane naczynie, najlepiej walcowatą misę. Na dnie ułożyć sałatę, następnie warstwę selera, winogron i jabłek. Posypać uprażonymi orzechami i serem.
  • Wymieszać wszystkie składniki dressingu – najlepiej włożyć je do słoika, zakręcić go i mocno potrząsać aż się wszystko połączy. Doprawić dressing solą i pieprzem. Podawać wraz z sałatką w osobnym naczyniu.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

30 minut

Czas gotowania:

02 minut

Całkowity czas:

32 minut


Średnia 5 / 5 (1397 głosów)