Składniki:
- 125 g orzechów włoskich, z grubsza posiekanych
- 1 główka sałaty, podartej na mniejsze kawałki
- 350 g posiekanego selera naciowego
- 450 g czerwonych winogron bez pestek, przekrojonych na pół
- 2 duże czerwone jabłka, pokrojone w kostkę
- 45 g pokruszonego błękitnego sera
Przygotowanie:
- Włączyć piekarnik tak, aby grzała tylko górna grzałka, lub – jeśli to możliwe – włączyć funkcję „grill” w piekarniku. Kratkę z piekarnika włożyć w odległości 15 cm od górnej grzałki.
- Na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozłożyć równo orzechy.
- Piec ok. 2-3 minuty, aż zaczną wydzielać mocny aromat.
- Przygotować duże szklane naczynie, najlepiej walcowatą misę. Na dnie ułożyć sałatę, następnie warstwę selera, winogron i jabłek. Posypać uprażonymi orzechami i serem.
- Wymieszać wszystkie składniki dressingu – najlepiej włożyć je do słoika, zakręcić go i mocno potrząsać aż się wszystko połączy. Doprawić dressing solą i pieprzem. Podawać wraz z sałatką w osobnym naczyniu.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
30 minut
Czas gotowania:
02 minut
Całkowity czas:
32 minut