w

Tradycyjna sałatka jarzynowa

Pyszna sałatka z gotowanych warzyw. Doskonała na śniadanie, lunch czy kolację, stanowi dodatek do chleba, wędlin, sera.

Składniki:

  • 4 ugotowane ziemniaki
  • 4 ugotowane marchewki
  • 1 ugotowany seler
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 5 ogórków kiszonych
  • 1 jabłko winne
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka pieprzu

Przygotowanie:

  • Nieobrane ziemniaki, marchew i selera gotować przez około 20 minut. Lepiej żeby były ciut twardsze.
  • Cebulę, pora i ogórki pokroić w równą, drobną kosteczkę.
  • Ugotowane warzywa ostudzić, obrać i pokroić w kosteczkę.
  • Odcedzić groszek, pokrojone jabłko skropić sokiem z cytryny i wymieszać z resztą składników.
  • Doprawić solą i pieprzem do smaku i wstawić do lodowki.
  • Majonez, śmietanę i musztardę wymieszać dobrze w garnuszku.
  • Sos wymieszać z sałatką bezpośrednio przed podaniem.

Porcja dla:

10 osób

Czas przygotowania:

60 minut

Czas gotowania:

20 minut

Całkowity czas:

80 minut


Średnia 5 / 5 (1135 głosów)