w

Tabula z komosą ryżową (quinoa)

Ta tabula różni się od tradycyjnej – w tym przepisie zamiast kaszy bulgur (typowo wschodniej) użyta jest komosa ryżowa. Jest to świetna potrawa podczas upalnego lata.

Składniki:

  • 500 ml wody
  • 175 g (1 szklanka) komosy ryżowej
  • szczypta soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 4 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

  • Zagotować wodę w garnku. Wsypać komosę i szczyptę soli. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na małym ogniu przez 15 minut. Ostudzić do temperatury pokojowej, rozpulchnić widelcem.
  • W międzyczasie w dużej misce wymieszać oliwę, sól morską, sok z cytryny, pomidory, ogórka, szczypiorek, marchewkę i pietruszkę. Dodać ostudzoną komosę i wymieszać.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

15 minut

Całkowity czas:

30 minut


Średnia 5 / 5 (818 głosów)