w

Tabbouleh z ogórkiem

Pyszna sałatka z kaszy bulgur, pełna pomidorów, dymki i ogórka, doprawiona w tradycyjny sposób świeżą miętą i sokiem z cytryny.

Składniki:

  • 140 g (1 szklanka) kaszy bulgur
  • 400 ml (1 i 2/3 szklanki) wrzątku
  • 80 ml (1/3 szklanki) oliwy z oliwek
  • 80 ml (1/3 szklanki) soku z cytryny
  • 100 g (1 szklanka) posiekanej dymki
  • 60 g (1 szklanka) posiekanej świeżej natki pietruszki

Przygotowanie:

  • Kaszę zalać wrzątkiem w dużej misce. Przykryć i odstawić na 1 godzinę.
  • Do gotowej kaszy dodać oliwę, sok z cytryny, dymkę, pietruszkę, miętę, pomidory i ogórki i wszystko wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

Porcja dla:

8 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Całkowity czas:

130 minut


Średnia 5 / 5 (799 głosów)