w

Szparagi z bekonem i jajkami w koszulkach

Ta sałatka jest daniem popisowym mojego męża. Smakuje wspaniale z ciepłym, chrupiącym chlebem. Można ją podać jako przystawkę, albo nałożyć większą porcję, aby posłużyła za lunch. Na przystawkę wystarczy po 1 jajku na osobę, wówczas z tego przepisu wyjdzie 8 porcji. Można do niej użyć gotowego sosu vinaigrette, albo zrobić go samodzielnie.

Składniki:

  • 750 g szparagów, umytych i przyciętych
  • 1 łyżka masła
  • 8 plastrów bekonu pokrojonych w kostkę
  • 8 jajek
  • 1 łyżeczka octu
  • 4 łyżki sosu vinaigrette
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Na patelni podsmażać szparagi na 1 łyżce masła przez 2 minuty. Szparagi powinny być miękkie, ale nadal lekko chrupiące.
  • Na patelnię dodać boczek i podsmażyć, aby był chrupiący.
  • Ugotować jajka w koszulkach: w garnku zagotować wodę, dodać łyżeczkę octu. Jajka wbić ostrożnie do filiżanki, a następnie, również bardzo delikatnie, wrzucać je do wrzącej wody. Gotować przez 3 minuty, aż białko się zetnie.
  • Szparagi porozkładać po równo na 4 talerzach, dodać na każdy talerz po 2 jajka, a następnie dodać boczek, 1 łyżkę vinaigrettu i doprawić solą i pieprzem.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

30 minut

Czas gotowania:

15 minut

Całkowity czas:

45 minut


Średnia 5 / 5 (1135 głosów)