Składniki:
- 750 g szparagów, umytych i przyciętych
- 1 łyżka masła
- 8 plastrów bekonu pokrojonych w kostkę
- 8 jajek
- 1 łyżeczka octu
- 4 łyżki sosu vinaigrette
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Na patelni podsmażać szparagi na 1 łyżce masła przez 2 minuty. Szparagi powinny być miękkie, ale nadal lekko chrupiące.
- Na patelnię dodać boczek i podsmażyć, aby był chrupiący.
- Ugotować jajka w koszulkach: w garnku zagotować wodę, dodać łyżeczkę octu. Jajka wbić ostrożnie do filiżanki, a następnie, również bardzo delikatnie, wrzucać je do wrzącej wody. Gotować przez 3 minuty, aż białko się zetnie.
- Szparagi porozkładać po równo na 4 talerzach, dodać na każdy talerz po 2 jajka, a następnie dodać boczek, 1 łyżkę vinaigrettu i doprawić solą i pieprzem.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
30 minut
Czas gotowania:
15 minut
Całkowity czas:
45 minut