Składniki:
- 1 duży ząbek czosnku, rozgnieciony
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 4 duże gałązki świeżego rozmarynu
- 1 duża żółta papryka, pokrojona w szerokie paski
- 1 duża czerwona papryka, pokrojona w szerokie paski
- 2 cukinie przekrojone wzdłuż, a potem pokrojone na 2 cm kawałki
- 4½ łyżeczki soku z cytryny
- harissa lub sos chili, do smaku
- 2 pomidory, bez skórki i pestek, pokrojone w kostkę
- duża garść grubo posiekanej świeżej kolendry, mięty lub natki pietruszki
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Rozgrzać piekarnik do 200°C. Czosnek zalać oliwą w małej miseczce i odstawić. Na blasze do pieczenia ułożyć gałązki rozmarynu.
- W czasie kiedy piekarnik się nagrzewa, wlać do rondelka wywar z warzyw i dodać szafran. Zagotować, przykryć, zdjąć z ognia i pozostawić do naciągnięcia.
- Kawałki papryki i cukinii natrzeć oliwą z czosnkiem. Ułożyć paprykę na blasze, na gałązkach rozmarynu, i piec 10 minut. Dodać cukinię i piec kolejne 20–25 minut, przewracając warzywa od czasu do czasu, aż będą miękkie i dobrze opieczone.
- Resztę oliwy z czosnkiem wlać do dużego naczynia. Dodać sok z cytryny, harissę i przyprawy do smaku, energicznie wymieszać, aby powstał jednorodny sos.
- Kiedy warzywa będą gotowe, przełożyć je do naczynia z sosem i dodać pomidory. Wymieszać, aby pokryły się sosem, i odstawić do wystygnięcia.
- Zagotować wywar z szafranem. Dodać kuskus, liść laurowy i rodzynki. Dobrze wymieszać, przykryć i zestawić z ognia. Odstawić na 5 minut.
- Dodać masło i postawić znów na średnim ogniu. Gotować 1–2 minuty, spulchniając widelcem, aby ziarna się nie zlepiały. Wyjąć liść laurowy. Mieszając, dodać dymkę i przyprawy do smaku. Odstawić do ostygnięcia – kuskus może pozostać ciepły lub zupełnie wystygnąć.
- Przełożyć kuskus na półmisek. Przybrać go warzywami i polać sosem, który pozostał w naczyniu. Posypać świeżymi ziołami i podawać. Doskonałym dodatkiem do tej sałatki jest lekko opieczony chlebek pita, pokrojony w paski.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
40 minut
Całkowity czas:
60 minut