w

Sycylijska sałatka na ciepło

Ciepła sałatka warzywna rodem z Sycylii, która najlepiej smakuje z dojrzałymi na słońcu pomidorami. We Włoszech tradycyjnie podaje się ją na ciepło, ale smakuje też doskonale na zimno.

Składniki:

  • 500 g pomidorów bawole serca (malinowych)
  • 500 g czerwonej i zielonej papryki pokrojonej na niezbyt małe kawałki
  • 500 g grubo posiekanej cebuli
  • 500 g ziemniaków, umytych i pokrojonych w kostkę
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 125 ml oliwy z oliwek extra virgin

Przygotowanie:

  • Pomidory pokroić na 4 części, usunąć twardy rdzeń. Włożyć je na chwilę do wrzątku, opłukać pod zimną wodą, a następnie obrać ze skórki.
  • Wszystkie warzywa włożyć do rondla i doprawić sola i pieprzem. Polać oliwą i przykryć przykrywką.
  • Gotować na małym ogniu przez 45 minut, od czasu do czasu mieszając.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

45 minut

Całkowity czas:

60 minut


Średnia 5 / 5 (933 głosów)