Składniki:
- 250 g świderków (np. fusilli, ronini, cavatappi)
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 1 cebula, posiekana
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 2 cukinie, pokrojone w cienkie plasterki
- 2 łyżeczki drobnego cukru
- 2 łyżki czerwonego sosu pesto
Przygotowanie:
- Wrzucić makaron do wrzątku i gotować 10–12 minut, aż będzie al dente, czyli lekko twardy. Dokładnie odcedzić, przepłukać zimną wodą i ponownie dokładnie odcedzić.
- W czasie gdy gotuje się makaron, podgrzać w rondelku połowę oliwy. Dodać cebulę i czosnek i podsmażać 3 minuty, często mieszając. Dodać pozostałą oliwę, wrzucić cukinię i smażyć jeszcze 3 minuty, mieszając od czasu do czasu.
- Dodać cukier, czerwony sos pesto, ocet winny i kapary. Podgrzewać przez chwilę, mieszając, aż wszystkie składniki połączą się w sos. Mieszając, dodać pomidory, przełożyć wszystko do dużej miski i odstawić do ostygnięcia.
- Dodać makaron, tuńczyka oraz oliwki i delikatnie wymieszać. Nakładać na cztery talerze albo przełożyć do salaterki. Przybrać listkami natki pietruszki i podawać.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
10 minut
Całkowity czas:
25 minut