w

Surówka z sałaty lodowej, papryki, ogórków i kukurydzy

Surówka bardzo dobrze sprawdza się jako dodatek do obiadu, ale idealnie pasuje na grilla. Przy tym bardzo łatwa w wykonaniu.

Składniki:

  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • 1 puszka (400 g) kukurydzy konserwowej
  • papryka czerwona, źółta lub pomarańczowa
  • 3-4 ogórki gruntowe lub 1 sałatkowy
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Sałatę lodową po umyciu kroimy stosunkowo drobno (wedle uznania).
  • Dodajemy kukurydzę z puszki (bez zalewy).
  • Paprykę oczyszczamy, kroimy w kostkę. Dodajemy do sałaty.
  • Ogórka obieramy, kroimy w kostkę. Wszystko mieszamy.
  • Przygotowujemy sos: zmiażdżony czosnek mieszamy ze szczyptą soli. Mieszamy z jogurtem i majonezem.
  • Dodajemy sos do surówki. Wszystko mieszamy.
  • Doprawiamy do smaku.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Całkowity czas:

15 minut


Średnia 5 / 5 (1034 głosów)