w

Surówka z kapusty i jarmużu

Pyszna, chrupiąca sałatka z białej i czerwonej kapusty z jarmużem. Ważne jest, aby wmasować w warzywa dressing – dzięki temu zmiękną.

Składniki:

  • 1 pęczek jarmużu, posiekany
  • 1/2 główki białej kapusty, posiekanej
  • 1/2 główki czerwonej kapusty, posiekanej
  • 2 marchewki, starte na tarce
  • 1 mała czerwona cebula, posiekana
  • 160 ml oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  • W bardzo dużej misce wymieszać kapustę z jarmużem, marchewką i cebulą.
  • W osobnej miseczce dobrze wymieszać oliwę z octem, sokiem z limonki, syropem klonowym, solą i pieprzem. Polać dressingiem warzywa i mieszać (najlepiej rękoma), dobrze wcierając i wgniatając dressing w warzywa. Chłodzić przez 2 godziny przed podaniem.

Porcja dla:

10 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Całkowity czas:

140 minut


Średnia 5 / 5 (813 głosów)