w

Śródziemnomorska sałatka z soczewicą

Prosta i smaczna sałatka z soczewicy, o delikatnym smaku i lekkiej konsystencji. Soczewica gotowana z marchewką i cebulą, podawana z sosem z oliwy i cytryny.

Składniki:

  • 1 szklanka (190 g) suchej brązowej soczewicy
  • 1 szklanka (130 g) marchewki, pokrojonej w kostkę
  • 1 szklanka (165 g) czerwonej cebuli, pokrojonej w kostkę
  • 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
  • 1 liść laurowy
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku

Przygotowanie:

  • Do garnka włożyć soczewicę, marchewkę, cebulę, czosnek, liść laurowy i tymianek. Zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia przez 15-20 minut, do momentu, aż soczewica będzie miękka, ale nie rozgotowana.
  • Odcedzić, wyrzucić liść laurowy. Dodać oliwę, sok z cytryny, seler, pietruszkę, sól i pieprz. Wymieszać, przestudzić i podawać.

Porcja dla:

8 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

20 minut

Całkowity czas:

40 minut


Średnia 5 / 5 (953 głosów)