Składniki:
- 1 szklanka (190 g) suchej brązowej soczewicy
- 1 szklanka (130 g) marchewki, pokrojonej w kostkę
- 1 szklanka (165 g) czerwonej cebuli, pokrojonej w kostkę
- 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
- 1 liść laurowy
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
Przygotowanie:
- Do garnka włożyć soczewicę, marchewkę, cebulę, czosnek, liść laurowy i tymianek. Zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia przez 15-20 minut, do momentu, aż soczewica będzie miękka, ale nie rozgotowana.
- Odcedzić, wyrzucić liść laurowy. Dodać oliwę, sok z cytryny, seler, pietruszkę, sól i pieprz. Wymieszać, przestudzić i podawać.
Porcja dla:
8 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
20 minut
Całkowity czas:
40 minut