w

Spaghetti carbonara z sałatką z pieczonych pomidorków cherry

Tę włoską potrawę z makaronu możemy przyrządzić według klasycznego przepisu, będzie jednak równie smaczna i dużo zdrowsza, jeśli przygotujemy ją z produktów mlecznych o niskiej zawartości tłuszczu oraz wędzonej i peklowanej na sucho szynki zamiast bekonu.

Składniki:

  • 340 g spaghetti
  • 100 g szynki parmeńskiej lub serrano, bez tłuszczu
  • 3 jajka
  • 5 łyżek chudej śmietany
  • 3 łyżki sera ricotta
  • 4 łyżki świeżo startego parmezanu
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  • Najpierw trzeba przygotować sałatkę. Nagrzać piekarnik do 220°C. Ułożyć pomidorki w płytkim naczyniu żaroodpornym, przekrojoną stroną w dół. Posypać plasterkami czosnku i posiekaną bazylią. Doprawić solą i pieprzem, skropić oliwą. Piec 10 minut.
  • W salaterce wymieszać liście różnych sałat. Dodać cebulę, ogórek i koper włoski. Kiedy pomidorki się upieką, wyłożyć je na wierzch sałaty i polać gorącym sosem.
  • Kiedy pomidorki się pieką, wrzucić spaghetti do wrzątku i gotować 10–12 minut, aż makaron będzie al dente, czyli lekko twardy.
  • Wrzucić plasterki szynki na suchą, mocno rozgrzaną patelnię z grubym dnem i smażyć 2–3 minuty, aż zrobią się chrupkie. Przełożyć z patelni na papierowe ręczniki i osączyć z tłuszczu, a następnie posiekać na drobne kawałki.
  • Utrzeć mikserem jajka ze śmietaną, dodać ricottę, połowę parmezanu oraz sól i pieprz.
  • Odcedzić makaron. Postawić pusty rondel na ogniu i wlać do niego sos śmietanowo-serowy. Podgrzewać minutę na małym ogniu, cały czas mieszając. Wrzucić do rondla makaron.
  • Dokładnie wymieszać makaron z sosem. Pod wpływem ciepła rondla i makaronu jajka zetną się na sos o kremowej konsystencji.
  • Podawać spaghetti natychmiast, posypane resztą parmezanu i kawałeczkami szynki, z sałatką z pieczonych pomidorków.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

15 minut

Całkowity czas:

35 minut


Średnia 5 / 5 (1975 głosów)