Składniki:
- 340 g spaghetti
- 100 g szynki parmeńskiej lub serrano, bez tłuszczu
- 3 jajka
- 5 łyżek chudej śmietany
- 3 łyżki sera ricotta
- 4 łyżki świeżo startego parmezanu
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Najpierw trzeba przygotować sałatkę. Nagrzać piekarnik do 220°C. Ułożyć pomidorki w płytkim naczyniu żaroodpornym, przekrojoną stroną w dół. Posypać plasterkami czosnku i posiekaną bazylią. Doprawić solą i pieprzem, skropić oliwą. Piec 10 minut.
- W salaterce wymieszać liście różnych sałat. Dodać cebulę, ogórek i koper włoski. Kiedy pomidorki się upieką, wyłożyć je na wierzch sałaty i polać gorącym sosem.
- Kiedy pomidorki się pieką, wrzucić spaghetti do wrzątku i gotować 10–12 minut, aż makaron będzie al dente, czyli lekko twardy.
- Wrzucić plasterki szynki na suchą, mocno rozgrzaną patelnię z grubym dnem i smażyć 2–3 minuty, aż zrobią się chrupkie. Przełożyć z patelni na papierowe ręczniki i osączyć z tłuszczu, a następnie posiekać na drobne kawałki.
- Utrzeć mikserem jajka ze śmietaną, dodać ricottę, połowę parmezanu oraz sól i pieprz.
- Odcedzić makaron. Postawić pusty rondel na ogniu i wlać do niego sos śmietanowo-serowy. Podgrzewać minutę na małym ogniu, cały czas mieszając. Wrzucić do rondla makaron.
- Dokładnie wymieszać makaron z sosem. Pod wpływem ciepła rondla i makaronu jajka zetną się na sos o kremowej konsystencji.
- Podawać spaghetti natychmiast, posypane resztą parmezanu i kawałeczkami szynki, z sałatką z pieczonych pomidorków.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
15 minut
Całkowity czas:
35 minut