Składniki:
- 1 l wody
- 190g (1 szklanka) suchej soczewicy
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 średnia pokrojona zielona papryka
- 1 średnia posiekana cebula
- 450 g (2,5 szklanki) obranych, posiekanych pomidorów bez nasion
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Doprowadzić wodę do wrzenia i wsypać soczewicę. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu 20 minut, odcedzić.
- Nagrzać oliwę w dużej patelni na średnim ogniu i podsmażyć zieloną paprykę i cebulę do miękkości. Dodać pomidory, przyprawić solą i pieprzem. Dodać soczewicę, zmniejszyć temperaturę i gotować na wolnym ogniu przez 25 do 30 minut, aż soczewica będzie miękka.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
75 minut
Całkowity czas:
90 minut