w

Soczewica z pomidorami

Bliskowschodnia potrawa o cudownie prostym smaku. Podawać z ryżem, kuskusem lub czymkolwiek, co lubisz.

Składniki:

  • 1 l wody
  • 190g (1 szklanka) suchej soczewicy
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 średnia pokrojona zielona papryka
  • 1 średnia posiekana cebula
  • 450 g (2,5 szklanki) obranych, posiekanych pomidorów bez nasion
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Doprowadzić wodę do wrzenia i wsypać soczewicę. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu 20 minut, odcedzić.
  • Nagrzać oliwę w dużej patelni na średnim ogniu i podsmażyć zieloną paprykę i cebulę do miękkości. Dodać pomidory, przyprawić solą i pieprzem. Dodać soczewicę, zmniejszyć temperaturę i gotować na wolnym ogniu przez 25 do 30 minut, aż soczewica będzie miękka.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

75 minut

Całkowity czas:

90 minut


Średnia 5 / 5 (937 głosów)