Składniki:
- 500 g pomidorów malinowych „bawole serca”
- 4 ząbki czosnku
- 125 ml oleju
- 500 g dużych pieczarek pokrojonych w plastry
- 1 pęczek natki pietruszki, drobno posiekanej
- 1 pęczek bazylii, drobno posiekanej
Przygotowanie:
- Pomidory obrać, wyciąć twarde części, pokroić w plastry i ułożyć jedną warstwą na ręczniku papierowym.
- Czosnek obrać i pokroić w plasterki. W patelni rozgrzać olej i podsmażyć czosnek. Wyjąć na ręcznik papierowy. W tej samej patelni partiami podsmażać pieczarki (2-3 minuty z każdej strony) i także wyłożyć na papierowy ręcznik.
- Pieczarki i pomidory ułożyć dekoracyjnie w miseczce lub na talerzyku. Posypać czosnkiem, kaparami i ziołami. Oprószyć solą i pieprzem, skroić oliwą i sokiem z cytryny. Delikatnie wymieszać i podawać.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
15 minut
Całkowity czas:
25 minut