w

Smażone pieczarki z pomidorami i bazylią

Prosta wegetariańska przystawka, którą lubię przygotować dla gości. Fantastycznie wygląda na małym talerzu, na kawałkach zgrillowanej ciabatty – wtedy przypomina mi pyszną, piękną bruschettę.

Składniki:

  • 500 g pomidorów malinowych „bawole serca”
  • 4 ząbki czosnku
  • 125 ml oleju
  • 500 g dużych pieczarek pokrojonych w plastry
  • 1 pęczek natki pietruszki, drobno posiekanej
  • 1 pęczek bazylii, drobno posiekanej

Przygotowanie:

  • Pomidory obrać, wyciąć twarde części, pokroić w plastry i ułożyć jedną warstwą na ręczniku papierowym.
  • Czosnek obrać i pokroić w plasterki. W patelni rozgrzać olej i podsmażyć czosnek. Wyjąć na ręcznik papierowy. W tej samej patelni partiami podsmażać pieczarki (2-3 minuty z każdej strony) i także wyłożyć na papierowy ręcznik.
  • Pieczarki i pomidory ułożyć dekoracyjnie w miseczce lub na talerzyku. Posypać czosnkiem, kaparami i ziołami. Oprószyć solą i pieprzem, skroić oliwą i sokiem z cytryny. Delikatnie wymieszać i podawać.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

15 minut

Całkowity czas:

25 minut


Średnia 5 / 5 (1101 głosów)