w

Śledzie ze śliwkami

Pyszna warstwowa sałatka śledziowa, która ma lekko słodkawy smak dzięki suszonym śliwkom i rodzynkom.

Składniki:

  • 200 g filetów śledziowych
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 suszone śliwki
  • 2-3 pieczarki
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny

Przygotowanie:

  • Filety śledziowe zalać mlekiem i odstawić na 2 godziny. Wyjąć, osuszyć i pokroić na kawałki.
  • Śliwki namoczyć w letniej przegotowanej wodzie, odsączyć, wyjąć pestki i pokroić w paseczki.
  • Pieczarki umyć i osuszyć, pokroić w plasterki, obficie skropić sokiem z cytryny. Rodzynki sparzyć wrzątkiem, odsączyć na sicie. Paprykę pokroić w paseczki.
  • W salaterce układać warstwy: śledzi, pieczarek, papryki, śliwek i rodzynek. Każdą warstwę oprószyć pieprzem i skropić olejem. Przykryć i wstawić na noc do lodówki. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Całkowity czas:

500 minut


Średnia 5 / 5 (1006 głosów)