Składniki:
- 200 g filetów śledziowych
- 1/2 szklanki mleka
- 4 suszone śliwki
- 2-3 pieczarki
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
Przygotowanie:
- Filety śledziowe zalać mlekiem i odstawić na 2 godziny. Wyjąć, osuszyć i pokroić na kawałki.
- Śliwki namoczyć w letniej przegotowanej wodzie, odsączyć, wyjąć pestki i pokroić w paseczki.
- Pieczarki umyć i osuszyć, pokroić w plasterki, obficie skropić sokiem z cytryny. Rodzynki sparzyć wrzątkiem, odsączyć na sicie. Paprykę pokroić w paseczki.
- W salaterce układać warstwy: śledzi, pieczarek, papryki, śliwek i rodzynek. Każdą warstwę oprószyć pieprzem i skropić olejem. Przykryć i wstawić na noc do lodówki. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Całkowity czas:
500 minut