w

Śledzie z jabłkami w sosie musztardowym

Potrzebujesz nowej inspiracji na „śledzika”? Spróbuj tę sałatkę z dodatkiem jabłka i ogórków, posypaną kaparami w sosie musztardowo-majonezowym. Smakuje pysznie z ziemniakami!

Składniki:

  • 6 śledzi matiasów
  • 1 cebula
  • 2 czerwone jabłka
  • sok z cytryny
  • 3 ogórki konserwowe
  • 2 łyżki kaparów

Przygotowanie:

  • Śledzie opłukać, odsączyć i pokroić na kawałki.
  • Cebulę obrać, umyć i pokroić w krążki. Jabłka umyć i pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny. Ogórki pokroić w drobną kostkę.
  • Jogurt wymieszać z majonezem i musztardą. Doprawić solą, pieprzem, curry i sokiem z cytryny.
  • Śledzie ułożyć na półmisku. Obłożyć jabłkami i cebulą. Posypać kaparami i pokrojonym ogórkiem. Polać sosem i podawać.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Całkowity czas:

20 minut


Średnia 5 / 5 (900 głosów)