w

Śledzie z cebulką i jabłkiem

Prosty i smaczny przepis na „śledzika”. Ułożony na sałatce z tartych jabłek i siekanej cebuli. Polecam!

Składniki:

  • 500 g śledzi
  • 1 mlecz ze śledzia
  • 2 winne jabłka
  • 2 cebule
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

  • Śledzie namoczyć na noc. Odsączyć, obrać ze skóry i ości i pokroić na małe kawałki. Mlecz śledziowy przetrzeć przez sito.
  • Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Cebule drobno posiekać.
  • W miseczce wymieszać jabłka z cebulą, mleczem, pieprzem i cukrem.
  • Na półmisku ułożyć masę z jabłek i cebuli, na to wyłożyć śledzie, a następnie skropić cytryną i olejem. Przybrać natką pietruszki.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Całkowity czas:

500 minut


Średnia 5 / 5 (803 głosów)