w

Śledzie w śmietanie

Tradycyjna sałatka śledziowa z dodatkiem śmietany, jabłka i cebuli. Smakuje tak dobrze, że lepiej zrobić jej więcej!

Składniki:

  • 4 płaty śledzi
  • 2 cebule
  • 3 jabłka
  • 1/2 szklanki śmietany
  • sól i cukier do smaku
  • 1 łyżeczka cytryny lub octu
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

  • Jeśli śledzie są bardzo słone wymoczyć je w mleku przez godzinę.
  • Śledzie pokroić na 2 cm kawałki i ułożyć w salaterce.
  • Cebulę posiekać a jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać ze śmietaną, doprawić do smaku solą, cukrem i cytryną. Wyłożyć na śledzie i posypać natką pietruszki.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Całkowity czas:

80 minut


Średnia 5 / 5 (776 głosów)