w

Śledzie w pikantym sosie

Sałatka śledziowa w mniej tradycyjnej wersji, w majonezowym sosie z dodatkiem kaparów i oliwek. Polecam!

Składniki:

  • 4 solone śledzie
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 duża cebula
  • 2-3 korniszony
  • 2 łyżki zielonych oliwek
  • 3 łyżki kaparów
  • 1/2 szklanki majonezu

Przygotowanie:

  • Śledzie odfiletować i zalać mlekiem, odstawić na 3 godziny.
  • Cebulę, korniszony i oliwki drobno posiekać. Wymieszać z kaparami, majonezem i śmietaną. Dodać koperek, szczypiorek, sól i pieprz do smaku.
  • Filety odcedzić i osuszyć. Pokroić w dzwonka i ułożyć na półmisku. Polać sosem, przykryć folią spożywczą i wstawić na 2-3 godziny do lodówki. Przed podaniem udekorować ćwiartkami jajek i gałązkami koperku.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Całkowity czas:

380 minut


Średnia 5 / 5 (875 głosów)