w

Śledź pod kożuchem

Ciekawy sposób na podanie śledzika pod pierzynką – przykryty startymi ziemniakami, pomidorem i cebulką z warstwą majonezu.

Składniki:

  • 3 ugotowane ziemniaki
  • 400 g śledzi
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 pomidor, pokrojony w kostkę
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka octu
  • sól i pieprz do smaku
  • majonez do dekoracji

Przygotowanie:

  • Ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Śledzie pokroić na kawałki.
  • Na półmisku ułożyć śledzie, przykryć ziemniakami, wierzch posypać cebulą i pomidorami. Skropić olejem i octem, doprawić solą i pieprzem. Udekorować majonezem.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

30 minut

Całkowity czas:

30 minut


Średnia 5 / 5 (704 głosów)