w

Sałatka złocisto-szmaragdowa

Oto niecodzienne zestawienie słodkiego i miękkiego miąższu mango z kruchymi listkami sałaty. Ta barwna i odświeżająca sałatka najlepiej smakuje z ciepłym pełnoziarnistym pieczywem – chlebem lub bułeczkami.

Składniki:

  • 1 duże dojrzałe mango
  • 200 g mieszanych liści młodego szpinaku, rukwi wodnej i rokietty lub sałaty frisée
  • 12 listków świeżej bazylii, grubo posiekanych lub rozerwanych
  • 6 pędów świeżej kolendry, listki grubo posiekane, łodyżki usunięte
  • 30 g orzechów nerkowca lub orzeszków ziemnych, uprażonych i grubo posiekanych

Przygotowanie:

  • Obrać mango. Oddzielić nożem miąższ od pestki i pokroić wzdłuż na cienkie cząstki.
  • Wymieszać wszystkie liście, łącznie z bazylią i kolendrą na dużym talerzu. Ułożyć cząstki mango na liściach i między nimi.
  • Wymieszać składniki sosu i polać nimi sałatkę. Posypać posiekanymi orzechami nerkowca lub orzeszkami ziemnymi i podawać.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Całkowity czas:

15 minut


Średnia 5 / 5 (974 głosów)