w

Sałatka ziemniaczano-buraczana

Tradycyjna sałatka jarzynowa po rosyjsku. Gotowane ziemniaki, marchewka i buraki, z dodatkiem ogórków konserwowych, w lekkim sosie z octem balsamicznym.

Składniki:

  • 4 małe ziemniaki
  • 2-3 marchewki
  • 2 średnie buraki
  • 3 małe ogórki konserwowe, pokrojone w kostkę
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 szczypta soli
  • 3 cebulki dymki, posiekane

Przygotowanie:

  • W dużym garnku zagotować wodę, wrzucić ziemniaki i marchewki, gotować, aż zmiękną, przez około 20 minut. W oddzielnym garnku gotować buraki, aż będą miękkie (przez około 30 minut). Odcedzić, przestudzić i obrać.
  • Obrane warzywa pokroić w równą kostkę i przełożyć do miski. Dodać ogórki, skropić olejem i octem. Wymieszać. Doprawić solą, posypać cebulką. Schłodzić przed podaniem.

Porcja dla:

8 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

30 minut

Całkowity czas:

110 minut


Średnia 5 / 5 (937 głosów)