w

Sałatka ziemniaczana z ogórkiem

Jest to sałatka niemiecka (dokładnie pochodzi ze Szwabii) i doskonale komponuje się z pieczoną wieprzowiną lub z kiełbasą. Ogórek dodaje jej wspaniałego, świeżego smaku, dlatego też najlepiej smakuje latem.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków ugotowanych w łupinach (najlepiej dzień wcześniej)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • 1 pęczek szczypiorku, posiekany
  • 1 ogórek pokrojony w cienkie plasterki
  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę

Przygotowanie:

  • Ugotowane ziemniaki obrać i pokroić na kawałki.
  • W dużej misce wymieszać olej z octem, musztardą, pieprzem i solą. Dodać cebulę i szczypiorek, ziemniaki i ogórka. Dobrze wymieszać.
  • Odstawić sałatkę na co najmniej 3-5 godzin, aby smaki się połączyły. Tuż przed podaniem doprawić do smaku (w razie potrzeby).

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

05 minut

Całkowity czas:

185 minut


Średnia 5 / 5 (955 głosów)