Składniki:
- 1 kg ziemniaków ugotowanych w łupinach (najlepiej dzień wcześniej)
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 2 łyżki białego octu winnego
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- 1 pęczek szczypiorku, posiekany
- 1 ogórek pokrojony w cienkie plasterki
- 1 duża cebula pokrojona w kostkę
Przygotowanie:
- Ugotowane ziemniaki obrać i pokroić na kawałki.
- W dużej misce wymieszać olej z octem, musztardą, pieprzem i solą. Dodać cebulę i szczypiorek, ziemniaki i ogórka. Dobrze wymieszać.
- Odstawić sałatkę na co najmniej 3-5 godzin, aby smaki się połączyły. Tuż przed podaniem doprawić do smaku (w razie potrzeby).
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
05 minut
Całkowity czas:
185 minut