w

Sałatka ziemniaczana z koperkiem

Ogórki dodają chrupkości tej sałatce. Pysznie smakuje też w wersji z młodymi ziemniaczkami! Można spróbować dodać innego octu, ale jabłkowy chyba pasuje najlepiej.

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 60 ml majonezu
  • 30 ml octu jabłkowego
  • 2 gałązki koperku, posiekane
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 ogórka
  • 4 zielone cebulki, posiekane

Przygotowanie:

  • Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie. Odcedzić i odstawić, aby odparowały.
  • Ogórka obrać, usunąć pestki, resztę drobno posiekać.
  • Trzepaczką wymieszać majonez z octem, koperkiem, solą i pieprzem. Dodać ogórka i szczypiorek, wymieszać. Dodać ciepłe ziemniaki i delikatnie wymieszać. Przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Porcja dla:

5 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

15 minut

Całkowity czas:

155 minut


Średnia 5 / 5 (883 głosów)