Składniki:
- 800 g małych młodych ziemniaków
- 125 g pieczarek
- 1 czerwona cebula
- 125 g mieszanych liści sałaty
- 75 g rukwi wodnej
- 100 g bresaoli (suszonej polędwicy wołowej), w cienkich plastrach
- słodka mielona papryka
Przygotowanie:
- Wyszorować ziemniaki do czysta pod bieżącą wodą, pokroić w grube plastry i gotować we wrzątku około 15 minut, aż zmiękną. Krótko odparować.
- Pokroić pieczarki w plasterki. Pokroić cebulę w cienkie plasterki. Porwać liście sałaty na kawałki. Umyć i osuszyć rukiew wodną.
- Przygotować sos. Zmieszać twarożek, jogurt i chrzan śmietankowy w dużej misce. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać ziemniaki, pieczarki i dwie trzecie cebuli, ostrożnie wymieszać.
- Rozłożyć liście sałaty i rukwi na 4 talerze. Wyłożyć sałatkę ziemniaczaną z sosem na liście. Przystroić plastrami bresaoli. Ułożyć na nich resztę krążków cebuli i posypać odrobiną słodkiej mielonej papryki. Podawać, dopóki danie jest ciepłe.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
25 minut
Całkowity czas:
25 minut