w

Sałatka ziemniaczana z bresaolą

Ta wspaniała kremowa sałatka ziemniaczana z pieczarkami, szynką, wołowiną, rzeżuchą i sałatą będzie świetnym dodatkiem do dań z grilla lub można ją podać jako wyjątkową przekąskę.

Składniki:

  • 800 g małych młodych ziemniaków
  • 125 g pieczarek
  • 1 czerwona cebula
  • 125 g mieszanych liści sałaty
  • 75 g rukwi wodnej
  • 100 g bresaoli (suszonej polędwicy wołowej), w cienkich plastrach
  • słodka mielona papryka

Przygotowanie:

  • Wyszorować ziemniaki do czysta pod bieżącą wodą, pokroić w grube plastry i gotować we wrzątku około 15 minut, aż zmiękną. Krótko odparować.
  • Pokroić pieczarki w plasterki. Pokroić cebulę w cienkie plasterki. Porwać liście sałaty na kawałki. Umyć i osuszyć rukiew wodną.
  • Przygotować sos. Zmieszać twarożek, jogurt i chrzan śmietankowy w dużej misce. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać ziemniaki, pieczarki i dwie trzecie cebuli, ostrożnie wymieszać.
  • Rozłożyć liście sałaty i rukwi na 4 talerze. Wyłożyć sałatkę ziemniaczaną z sosem na liście. Przystroić plastrami bresaoli. Ułożyć na nich resztę krążków cebuli i posypać odrobiną słodkiej mielonej papryki. Podawać, dopóki danie jest ciepłe.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

25 minut

Całkowity czas:

25 minut


Średnia 5 / 5 (1285 głosów)