w

Sałatka ziemniaczana z boczkiem

Pyszna sałatka z czerwonych ziemniaków, boczku, jajek na twardo, cebuli, selera i marchewki ze szczyptą rozmarynu. Doskonała na piknik!

Składniki:

  • 8 małych czerwonych ziemniaków, nieobranych i pokrojonych w kostkę
  • 1 łyżka soli
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 4 plastry boczku
  • 2 cebule, pokrojone w kostkę

Przygotowanie:

  • Ziemniaki włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Dodać sól i gotować przez 20 minut. Odcedzić.
  • Jajka obrać i pokroić w kostkę.
  • Na patelni smażyć boczek, aż będzie chrupiący. Osączyć na papierowym ręczniku i pokroić w kostkę.
  • Ziemniaki wymieszać z jajkami, boczkiem, cebulą, selerem i marchewką. Doprawić rozmarynem, solą i pieprzem, dodać majonez i wymieszać. Wstawić do lodówki do schłodzenia.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:


20 minut

Czas gotowania:


20 minut

Całkowity czas:


70 minut


Średnia 5 / 5 (1254 głosów)