Składniki:
- 2,3 kg ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
- 170 g (1 szklanka) posiekanej cebuli
- 1/8 łyżeczki soli morskiej do smaku
- 1 szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu do smaku
- 475 ml (2 szklanki) majonezu
Przygotowanie:
- Włożyć ziemniaki do garnka i wlać tyle wody, by je pokryła. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 10 minut lub do miękkości. Odcedzić i włożyć do dużej salaterki.
- Do gorących ziemniaków dodać cebulę, sól i pieprz. W ten sposób bardziej absorbują smak. Pozostawić do wystygnięcia na około 20 minut.
- Do ostudzonych ziemniaków dodać majonez, musztardę i chrzan i dobrze wymieszać. Delikatnie domieszać jajka i kiszone ogórki. Na zakończenie hojnie posypać świeżym mielonym pieprzem. Wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
Porcja dla:
20 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
10 minut
Całkowity czas:
60 minut