w

Sałatka ziemniaczana Mamusi

Sałatka ziemniaczana z jajkiem i ogórkiem kiszonym, w sosie majonezowo-chrzanowym. Jest to przepis matki mojego chłopaka, która robiła często taką sałatkę w czasach jego dzieciństwa. Przygotowałam ją któregoś dnia na jego prośbę na imprezę i stała się prawdziwym hitem!

Składniki:

  • 2,3 kg ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
  • 170 g (1 szklanka) posiekanej cebuli
  • 1/8 łyżeczki soli morskiej do smaku
  • 1 szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu do smaku
  • 475 ml (2 szklanki) majonezu

Przygotowanie:

  • Włożyć ziemniaki do garnka i wlać tyle wody, by je pokryła. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez około 10 minut lub do miękkości. Odcedzić i włożyć do dużej salaterki.
  • Do gorących ziemniaków dodać cebulę, sól i pieprz. W ten sposób bardziej absorbują smak. Pozostawić do wystygnięcia na około 20 minut.
  • Do ostudzonych ziemniaków dodać majonez, musztardę i chrzan i dobrze wymieszać. Delikatnie domieszać jajka i kiszone ogórki. Na zakończenie hojnie posypać świeżym mielonym pieprzem. Wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.

Porcja dla:

20 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

10 minut

Całkowity czas:

60 minut


Średnia 5 / 5 (1104 głosów)