Składniki:
- 4 średnie ziemniaki (ok. 700 g)
- 1 nieduża czerwona cebula (120 g)
- ocet z białego wina
- mały pęczek szczypiorku
- kilka średnich ogórków kiszonych lub konserwowych
- sól
- pieprz
- 125 ml bulionu mięsnego lub warzywnego
Przygotowanie:
- Ziemniaki albo gotujemy do miękkości (ok. 25 minut) „w mundurkach” i obieramy po wystudzeniu, albo najpierw obieramy i gotujemy w osolonym wrzątku pilnując, aby się nie rozpadły, na koniec zalewając dużą ilością zimnej wody na ok. 10 minut.
- Cebulę obieramy i kroimy w dość wąskie półtalarki; skrapiamy octem i zostawiamy na kilka minut, aby nabrała głębokiego koloru. Szczypiorek drobno siekamy, ogórki kroimy w cienkie plasterki, a chłodne już ziemniaki w grube plastry.
- Warzywa wykładamy w salaterce – w kolejności jaką uznamy za odpowiednią pod kątem estetyki. Całość posypujemy szczypiorkiem oraz solą i pieprzem do smaku; możemy też skropić octem. Na koniec podlewamy bulionem.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
20 minut
Całkowity czas:
35 minut