w

Sałatka ziemniaczana (Kartoffelsalat)

Tradycyjna południowoniemiecka i austriacka sałatka kartoflana. Lekko kwaśna i podawana na zimno lub ciepło pasuje do wielu dań mięsnych, w tym z drobiu, wieprzowiny czy cielęciny. Jako taka jest m.in. nieodzownym dodatkiem do sznycla po wiedeńsku. Wersja poniżej zakłada również osiągniecie dobrego efektu estetycznego, dlatego składniki są wykładane po kolei na salaterkę, a nie bezładnie ze sobą mieszane.

Składniki:

  • 4 średnie ziemniaki (ok. 700 g)
  • 1 nieduża czerwona cebula (120 g)
  • ocet z białego wina
  • mały pęczek szczypiorku
  • kilka średnich ogórków kiszonych lub konserwowych
  • sól
  • pieprz
  • 125 ml bulionu mięsnego lub warzywnego

Przygotowanie:

  • Ziemniaki albo gotujemy do miękkości (ok. 25 minut) „w mundurkach” i obieramy po wystudzeniu, albo najpierw obieramy i gotujemy w osolonym wrzątku pilnując, aby się nie rozpadły, na koniec zalewając dużą ilością zimnej wody na ok. 10 minut.
  • Cebulę obieramy i kroimy w dość wąskie półtalarki; skrapiamy octem i zostawiamy na kilka minut, aby nabrała głębokiego koloru. Szczypiorek drobno siekamy, ogórki kroimy w cienkie plasterki, a chłodne już ziemniaki w grube plastry.
  • Warzywa wykładamy w salaterce – w kolejności jaką uznamy za odpowiednią pod kątem estetyki. Całość posypujemy szczypiorkiem oraz solą i pieprzem do smaku; możemy też skropić octem. Na koniec podlewamy bulionem.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

20 minut

Całkowity czas:

35 minut


Średnia 5 / 5 (1389 głosów)