w

Sałatka ze szpinaku z nektarynkami

Pysznie aromatyczna i lekka sałatka na letni lunch – świeży szpinak, soczyste nektarynki i orzechy włoskie.

Składniki:

  • 1/3 szklanki orzechów włoskich
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki posiekanego lub suszonego rozmarynu
  • 100 g liści szpinaku
  • 2 nektarynki

Przygotowanie:

  • Orzechy smażyć na oleju przez 3 minuty, posypać solą i rozmarynem. Smażyć cały czas mieszając.
  • Szpinak opłukać i ułożyć na półmisku.
  • Nektarynki przekroić na pół, wyjąć pestkę, a resztę pokroić w plasterki.
  • Plasterki nektarynki ułożyć na szpinaku, posypać orzechami.
  • Ocet wymieszać z olejem, sokiem z cytryny, dodać sól i pieprz. Sosem skropić sałatkę.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

05 minut

Całkowity czas:

15 minut


Średnia 5 / 5 (886 głosów)