w

Sałatka ze szparagami

Tradycyjna niemiecka sałatka z białych szparagów z szynką, jajkiem na twardo i z majonezem. Podawać z sałatką na lekki obiad lub lunch.

Składniki:

  • 500 g białych szparagów
  • szczypta cukru
  • 1 łyżeczka masła
  • 100 g majonezu
  • kilka kropel octu
  • 2-3 łyżki keczupu

Przygotowanie:

  • Szparagi umyć. Obrać łodygi, a twarde końce odłamać. Zagotować lekko osoloną wodę i gdy zacznie wrzeć dodać szparagi, cukier i masło, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 20-25 minut, aż będą miękkie i da się w nie łatwo wbić ostry nóż. Odcedzić i odstawić aby ostygły.
  • Gdy szparagi całkiem ostygną, pokroić je na kawałki długości 1 cm. Końcówki odłożyć do dekoracji.
  • Wymieszać majonez z odrobiną octu, keczupem, solą, pieprzem i koperkiem. Doprawić do smaku.
  • 2 jajka na twardo drobno posiekać, a trzecie pokroić w plasterki. W misce wymieszać szparagi z posiekanymi jajkami i szynką. Dodać sos i wymieszać. Wstawić na kilka godzin do lodówki.
  • Przed podaniem udekorować jakiem pokrojonym w plasterki i czubkami szparagów.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

20 minut

Całkowity czas:

100 minut


Średnia 5 / 5 (1263 głosów)