Składniki:
- 500 g białych szparagów
- szczypta cukru
- 1 łyżeczka masła
- 100 g majonezu
- kilka kropel octu
- 2-3 łyżki keczupu
Przygotowanie:
- Szparagi umyć. Obrać łodygi, a twarde końce odłamać. Zagotować lekko osoloną wodę i gdy zacznie wrzeć dodać szparagi, cukier i masło, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 20-25 minut, aż będą miękkie i da się w nie łatwo wbić ostry nóż. Odcedzić i odstawić aby ostygły.
- Gdy szparagi całkiem ostygną, pokroić je na kawałki długości 1 cm. Końcówki odłożyć do dekoracji.
- Wymieszać majonez z odrobiną octu, keczupem, solą, pieprzem i koperkiem. Doprawić do smaku.
- 2 jajka na twardo drobno posiekać, a trzecie pokroić w plasterki. W misce wymieszać szparagi z posiekanymi jajkami i szynką. Dodać sos i wymieszać. Wstawić na kilka godzin do lodówki.
- Przed podaniem udekorować jakiem pokrojonym w plasterki i czubkami szparagów.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
20 minut
Całkowity czas:
100 minut