w

Sałatka ze szparagami i szynką

Sałatka z białych szparagów z delikatną szynką, jajkiem na twardo i marynowanymi pieczarkami, w sosie majonezowo-jogurtowym. Najlepiej smakuje po kilku godzinach w lodówce, kiedy się przegryzie.

Składniki:

  • 1 kg białych szparagów
  • 150 g szynki pokrojonej w kostkę
  • 1 mały słoik marynowanych pieczarek
  • 100 g majonezu
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sok z cytryny (do smaku)

Przygotowanie:

  • Obrać łodygi szparagów, a twarde końce odłamać. Pokroić szparagi na kawałki długości 3 cm. Włożyć je do dużego garnka z lekko osoloną wodą i doprowadzić do wrzenia. Gdy woda się zacznie gotować, zmniejszyć ogień i gotować szparagi przez ok. 15-25 minut, aż będą miękkie i da się w nie łatwo wbić ostry nóż. Odcedzić i odstawić aby ostygły. Wodę z gotowania zostawić na później.
  • Ugotowane szparagi włożyć do dużej miski. Dodać pokrojoną szynkę i odcedzone szparagi.
  • W miseczce wymieszać majonez z jogurtem, musztardą i śmietaną. Dodać trochę wody z gotowania szparagów i wymieszać. Należy dodać tyle wody, aby sos miał odpowiednią, kremową konsystencję. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  • Wymieszać dressing ze szparagami i szynką. Przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin.
  • Przed podaniem sałatkę udekorować jajkami na twardo.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Czas gotowania:

20 minut

Całkowity czas:

160 minut


Średnia 5 / 5 (1570 głosów)