Składniki:
- 1 kg białych szparagów
- 150 g szynki pokrojonej w kostkę
- 1 mały słoik marynowanych pieczarek
- 100 g majonezu
- 100 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżki słodkiej śmietanki
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sok z cytryny (do smaku)
Przygotowanie:
- Obrać łodygi szparagów, a twarde końce odłamać. Pokroić szparagi na kawałki długości 3 cm. Włożyć je do dużego garnka z lekko osoloną wodą i doprowadzić do wrzenia. Gdy woda się zacznie gotować, zmniejszyć ogień i gotować szparagi przez ok. 15-25 minut, aż będą miękkie i da się w nie łatwo wbić ostry nóż. Odcedzić i odstawić aby ostygły. Wodę z gotowania zostawić na później.
- Ugotowane szparagi włożyć do dużej miski. Dodać pokrojoną szynkę i odcedzone szparagi.
- W miseczce wymieszać majonez z jogurtem, musztardą i śmietaną. Dodać trochę wody z gotowania szparagów i wymieszać. Należy dodać tyle wody, aby sos miał odpowiednią, kremową konsystencję. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Wymieszać dressing ze szparagami i szynką. Przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin.
- Przed podaniem sałatkę udekorować jajkami na twardo.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Czas gotowania:
20 minut
Całkowity czas:
160 minut