Składniki:
- 1/2 kg filetów z morskiej ryby (dorsz, morszczuk)
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 duży ogórek
Przygotowanie:
- Rybę pokroić w paski o wymiarach 5 cm x 2 cm.
- Jajko roztrzepać z solą, połączyć z pokrojoną rybą na koniec posypać mąką ziemniaczaną i dokładnie wymieszać.
- Selera naciowego wypłukać i pokroić w paski o grubości zapałki i długości 7 cm, zalać wrzącą wodą i odstawić na pół minuty, następnie odsączyć i włożyć na 1 minutę do lodowatej wody. Odsączyć i odstawić.
- Ogórka przekroić na pół i wydrążyć z pestek. Pokroić w w słupki o grubości zapałki i długości 7 cm, wsypać na sitko i posolić. Po 30 min przepłukać z soli i odstawić.
- Warzywa wymieszać ze sobą i skropić sosem sojowym wymieszanym z wodą i olejem sezamowym, wymieszać.
- Olej rozgrzać w głębokim garnku, rybę smażyć na mocno rozgrzanym oleju np. w koszyku do smażenia frytek. Smażyć przez 3-4 min.
- Warzywa położyć na półmisku, a na wierzchu układać usmażoną rybę.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
30 minut
Czas gotowania:
10 minut
Całkowity czas:
70 minut