w

Sałatka ze smażonej ryby

Orzeźwiająca sałatka z zielonych warzyw i ryby smażonej na głębokim tłuszczu. Podawać jako przystawkę lub dodatek do dania głównego.

Składniki:

  • 1/2 kg filetów z morskiej ryby (dorsz, morszczuk)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 duży ogórek

Przygotowanie:

  • Rybę pokroić w paski o wymiarach 5 cm x 2 cm.
  • Jajko roztrzepać z solą, połączyć z pokrojoną rybą na koniec posypać mąką ziemniaczaną i dokładnie wymieszać.
  • Selera naciowego wypłukać i pokroić w paski o grubości zapałki i długości 7 cm, zalać wrzącą wodą i odstawić na pół minuty, następnie odsączyć i włożyć na 1 minutę do lodowatej wody. Odsączyć i odstawić.
  • Ogórka przekroić na pół i wydrążyć z pestek. Pokroić w w słupki o grubości zapałki i długości 7 cm, wsypać na sitko i posolić. Po 30 min przepłukać z soli i odstawić.
  • Warzywa wymieszać ze sobą i skropić sosem sojowym wymieszanym z wodą i olejem sezamowym, wymieszać.
  • Olej rozgrzać w głębokim garnku, rybę smażyć na mocno rozgrzanym oleju np. w koszyku do smażenia frytek. Smażyć przez 3-4 min.
  • Warzywa położyć na półmisku, a na wierzchu układać usmażoną rybę.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

30 minut

Czas gotowania:

10 minut

Całkowity czas:

70 minut


Średnia 5 / 5 (1443 głosów)