Składniki:
- 1 duży bakłażan
- olej do smażenia
- 2 cebule, posiekane
- 2 papryki, pokrojone w paski
- 2 pomidory, pokrojone na kawałki
- 1 łyżka octu
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki lub kolendra do posypania
Przygotowanie:
- Bakłażana umyć, pokroić w plastry, posolić i odstawić na 20 minut. Po tym czasie opłukać, osuszyć ręcznikiem i usmażyć na rozgrzanym oleju.
- Cebule i jedną paprykę podsmażyć na oleju. Odstawić do przestygnięcia.
- W salaterce wymieszać bakłażany ze smażoną cebulą i papryką. Dodać świeżą paprykę i pomidory, doprawić octem, solą i pieprzem. Posypać ziołami i podawać.
Porcja dla:
8 osób
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
15 minut
Całkowity czas:
50 minut