Składniki:
- 8 zielonych papryk, usunąć nasiona
- oliwa z oliwek
- 1 cała cytryna konserwowa
- 1 łyżeczka kuminu (neizmielonego)
- sól
Przygotowanie:
- Pokroić paprykę na ćwiartki i ułożyć skórką do góry na dużej blasze do pieczenia. Posmarować odrobiną oliwy z oliwek i piec pod grillem w piekarniku, aż skórka zacznie pokrywać się pęcherzykami i pojawią się ciemne plamki. Odstawić, aby papryka ostygła, a następnie obrać skórkę.
- W międzyczasie uprażyć kumin na małej patelni na średnim ogniu, aby zaczął wydzielać intensywny aromat. Odstawić, aby ostygł, a następnie roztłuc w moździerzu lub grubo zmielić w młynku.
- Całą cytrynę pokroić w drobną kostkę. Paprykę pokroić w nieduże kawałki i wymieszać z cytryną i kuminem. Dodać nieco oliwy do smaku i posolić. Chłodzić do czasu podania.
Porcja dla:
6 osób
Czas przygotowania:
10 minut
Czas gotowania:
10 minut
Całkowity czas:
20 minut