w

Sałatka z zielonej papryki z cytryną konserwową

Zazwyczaj nie przepadam za zieloną papryką, ale ta szybka sałatka z grillowanej papryki smakuje wspaniale. Świetnie pasuje do talerza z przystawkami pochodzącymi z kuchni północnoafrykańskiej lub bliskowschodniej, np. do humusu. Paprykę można upiec w piekarniku lub na grillu. Cytryny konserwowe dodają dużo smaku. Można je zrobić samemu w domu, albo kupić w sklepach z żywnością orientalną.

Składniki:

  • 8 zielonych papryk, usunąć nasiona
  • oliwa z oliwek
  • 1 cała cytryna konserwowa
  • 1 łyżeczka kuminu (neizmielonego)
  • sól

Przygotowanie:

  • Pokroić paprykę na ćwiartki i ułożyć skórką do góry na dużej blasze do pieczenia. Posmarować odrobiną oliwy z oliwek i piec pod grillem w piekarniku, aż skórka zacznie pokrywać się pęcherzykami i pojawią się ciemne plamki. Odstawić, aby papryka ostygła, a następnie obrać skórkę.
  • W międzyczasie uprażyć kumin na małej patelni na średnim ogniu, aby zaczął wydzielać intensywny aromat. Odstawić, aby ostygł, a następnie roztłuc w moździerzu lub grubo zmielić w młynku.
  • Całą cytrynę pokroić w drobną kostkę. Paprykę pokroić w nieduże kawałki i wymieszać z cytryną i kuminem. Dodać nieco oliwy do smaku i posolić. Chłodzić do czasu podania.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

10 minut

Całkowity czas:

20 minut


Średnia 5 / 5 (1135 głosów)