w

Sałatka z wędzonym łososiem i grejpfrutem

Ta sałatka łączy w sobie wspaniałe smaki: słodka roszponka jest wymieszana z kwaśnym grejpfrutem i słonym wędzonym łososiem. Podawać jako przystawkę lub danie główne.

Składniki:

  • 1 szczypta zmielonych różowych ziaren pieprzu
  • 200 g roszponki
  • 4 grejpfruty
  • 8 płatów wędzonego łososia pokrojonych w małą kostkę

Przygotowanie:

  • Z grejpfrutów odkroić dolną i górną część (tylko skórkę). Obrać ze skórki nad miską, aby złapać wszelkie soki.
  • Małym nożykiem pokroić grejpfruty na małe kawałki – także nad miską.
  • Na talerzach lub na dużym półmisku ułożyć roszponkę. Na nią wyłożyć kawałki grejpfruta i łososia.
  • Wymieszać szczyptę zmielonego pieprzu z 1 łyżką soku z grejpfruta (z miski). Polać sałatkę i podawać.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Całkowity czas:

15 minut


Średnia 5 / 5 (862 głosów)