w

Sałatka z wędzonej makreli

Lekka sałatka z mieszanką sałat, wędzoną makrelą i jabłkiem, skropiona dressingiem ze śmietany i cytryny. Idealna o każdej porze roku.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 200 g mieszanki sałat
  • 350 g wędzonej makreli
  • 1 czerwone jabłko
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 5 łyżek śmietany
  • 2 łyżeczkami soku z cytryny
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

  • Włożyć jajka do rondla z wrzątkiem i gotować 10 minut. Przełożyć do miski z zimną wodą, żeby ostygły.
  • Ułożyć mieszankę sałat na półmisku lub na osobnych talerzach. Dodać makrelę, obraną i podzieloną na dość duże kawałki oraz posiekane czerwone jabłko obtoczone w soku z cytryny.
  • Obrać jajka i pokroić na ćwiartki. Dodać do sałatki.
  • Utrzeć śmietanę z 2 łyżeczkami soku z cytryny. Skropić sałatkę tym dressingiem. Posypać odrobiną świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Podawać z razowym chlebem pokrojonym w trójkąty i masłem.

Porcja dla:

1 osoby

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

10 minut

Całkowity czas:

25 minut


Średnia 5 / 5 (1124 głosów)