Składniki:
- 3 jajka
- 200 g mieszanki sałat
- 350 g wędzonej makreli
- 1 czerwone jabłko
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 5 łyżek śmietany
- 2 łyżeczkami soku z cytryny
- świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
- Włożyć jajka do rondla z wrzątkiem i gotować 10 minut. Przełożyć do miski z zimną wodą, żeby ostygły.
- Ułożyć mieszankę sałat na półmisku lub na osobnych talerzach. Dodać makrelę, obraną i podzieloną na dość duże kawałki oraz posiekane czerwone jabłko obtoczone w soku z cytryny.
- Obrać jajka i pokroić na ćwiartki. Dodać do sałatki.
- Utrzeć śmietanę z 2 łyżeczkami soku z cytryny. Skropić sałatkę tym dressingiem. Posypać odrobiną świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Podawać z razowym chlebem pokrojonym w trójkąty i masłem.
Porcja dla:
1 osoby
Czas przygotowania:
15 minut
Czas gotowania:
10 minut
Całkowity czas:
25 minut