w

Sałatka z wątróbką drobiową, boczkiem i sosem vinaigrette z szalotką

Mama dała mi ten przepis kilka lat temu i od tej pory często przyrządzam tę sałatkę. Lubię, gdy wątróbka jest jeszcze ciepła, ale na zimno też smakuje super!

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 150 g wątróbek drobiowych pokrojonych w kostkę
  • 60 g boczku, pokrojonego w kostkę
  • 350 g mieszanych liści sałaty
  • 1 łyżka świeżych ziół (pietruszka, szczypiorek)

Przygotowanie:

  • Najpierw przygotować sos vinaigrette: w dużej misce wymieszać ocet winny z solą, pieprzem i szalotką. Mieszając, stopniowo dodawać oliwę, a następnie zioła. Odstawić.
  • W patelni, na średnik ogniu rozgrzać jedną łyżkę oliwy, podsmażać na niej boczek i wątróbkę przez 5 minut.
  • Do miski nałożyć sałatę, wlać sos i wymieszać. Dodać boczek i wątróbkę. Posypać pozostałymi ziołami.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

05 minut

Całkowity czas:

15 minut


Średnia 5 / 5 (929 głosów)