w

Sałatka z tuńczykiem i kukurydzą

Sałatki z tuńczyka to prosty i szybki sposób na pełnowartościowy lunch. Podana z chrupiącą bagietką posmakuje wszystkim.

Składniki:

  • 1 puszka (170 g) tuńczyka w sosie własnym
  • 1 puszka (340 g) kukurydzy, odsączonej z zalewy
  • 1-2 cebule, posiekane
  • 4-5 jajek ugotowanych na twardo, pokrojonych w kostkę
  • majonez
  • sól i pieprz do smaku
  • 100 g sera żółtego, startego

Przygotowanie:

  • Tuńczyka odsączyć z zalewy i rozdrobnić widelcem.
  • W salaterce układać warstwami, każdą lekko smarując majonezem: kukurydzę, majonez, tuńczyka, cebulę, majonez, jajka, posypać solą i pieprzem, przykryć majonezem, a wierzch posypać serem.
  • Sałatkę schłodzić. Można przygotować dzień wcześniej.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Całkowity czas:

135 minut


Średnia 5 / 5 (852 głosów)