w

Sałatka z tuńczyka z makaronem

Doskonała na letnie wieczory, kiedy nie chcesz gotować, bo jest po prostu zbyt gorąco! Najlepiej pasuje makaron kolanka, ale można też użyć innego.

Składniki:

  • 300 g makaronu kolanka
  • 80 ml (1/3 szkl.) włoskiego sosu sałatkowego
  • 115 g (1/2 szkl.) kwaśnej śmietany
  • 235 ml (1 szkl.) majonezu
  • 1 cebula, drobno posiekana

Przygotowanie:

  • Makaron ugotować w dużym garnku w osolonej wodzie. Odcedzić.
  • Przez 2-3 godziny lub przez noc marynować makaron w sosie włoskim.
  • Wymieszać makaron ze śmietaną, majonezem, cebulą, selerem, czosnkiem granulowanym, tuńczykiem, solą i pieprzem. Schłodzić.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

10 minut

Czas gotowania:

15 minut

Całkowity czas:

205 minut


Średnia 5 / 5 (747 głosów)