w

Sałatka z tuńczyka i makaronu na zimno

Sałatka z tuńczyka i makaronu, która najlepiej smakuje w słoneczny letni dzień ze świeżymi bułeczkami.

Składniki:

  • 350 g makaronu kolanka (lub innego drobnego makaronu)
  • 3 pomidory – obrane, oczyszczone z pestek i pokrojone
  • 3 łodygi selera naciowego, drobno pokrojone
  • 350 g tuńczyka z puszki
  • 380 g (1,5 szklanki) majonezu light
  • 1 łyżka włoskiego sosu sałatkowego
  • 1 łyżka cukru białego
  • 1 szczypta zmielonego czarnego pieprzu

Przygotowanie:

  • W dużym garnku osolonej wody ugotować makaron al dente, opłukać pod zimną wodą i odcedzić.
  • W dużej misce wymieszać makaron z pomidorami, selerem i tuńczykiem.
  • Przygotować sos mieszając majonez, z sosem sałatkowym, cukrem i pieprzem. Dodać do sałatki z makaronem, wymieszać, a następnie włożyć na godzinę do lodówki.

Porcja dla:

6 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Czas gotowania:

15 minut

Całkowity czas:

90 minut


Średnia 5 / 5 (1001 głosów)