w

Sałatka z sera feta i cieciorki

Grecka feta to ostry i słony ser owczy. Feta wytwarzana z mleka krowiego ma łagodniejszy smak. Klasyczną sałatkę śródziemnomorską z pomidorami, oliwkami i cieciorką można przyrządzić z serów obu rodzajów. Sałatkę podajemy z ciepłym chlebem pitta.

Składniki:

  • 2 główki sałaty rzymskiej, podzielone na listki
  • 4 pomidory, pokrojone w kostkę
  • 1 zielona papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 mała czerwona cebula, pokrojona w plasterki
  • 1 ogórek, drobno pokrojony
  • 410 g cieciorki z puszki, wypłukanej i odsączonej
  • 60 g czarnych oliwek bez pestek, najlepiej greckich (kalamata)
  • 150 g sera feta, pokrojonego w kostkę

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki sosu wymieszać w dużej salaterce, dodając pieprzu do smaku. Nie sólmy, ponieważ ser feta jest słony.
  • Dodać liście sałaty, pomidory, paprykę, cebulę, ogórka, cieciorkę i dokładnie wymieszać, żeby składniki pokryły się sosem.
  • Rozłożyć na wierzchu sałatki kostki sera feta, jeszcze raz delikatnie wymieszać i podawać.

Porcja dla:

4 osób

Czas przygotowania:

20 minut

Całkowity czas:

20 minut


Średnia 5 / 5 (1023 głosów)