Składniki:
- 2 główki sałaty rzymskiej, podzielone na listki
- 4 pomidory, pokrojone w kostkę
- 1 zielona papryka, pokrojona w kostkę
- 1 mała czerwona cebula, pokrojona w plasterki
- 1 ogórek, drobno pokrojony
- 410 g cieciorki z puszki, wypłukanej i odsączonej
- 60 g czarnych oliwek bez pestek, najlepiej greckich (kalamata)
- 150 g sera feta, pokrojonego w kostkę
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki sosu wymieszać w dużej salaterce, dodając pieprzu do smaku. Nie sólmy, ponieważ ser feta jest słony.
- Dodać liście sałaty, pomidory, paprykę, cebulę, ogórka, cieciorkę i dokładnie wymieszać, żeby składniki pokryły się sosem.
- Rozłożyć na wierzchu sałatki kostki sera feta, jeszcze raz delikatnie wymieszać i podawać.
Porcja dla:
4 osób
Czas przygotowania:
20 minut
Całkowity czas:
20 minut