w

Sałatka z selera naciowego, winogron i sera pleśniowego

Sery pleśniowe doskonale komponują się z owocami i orzechami. Do mojej przekąski wykorzystałam jeszcze seler naciowy. Można podawać jako sałatkę z sosem z jogurtu naturalnego. Polecam!

Składniki:

  • 5 łodyg selera naciowego
  • 1 twarda gruszka
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 kiść ciemnych winogron
  • 150 g sera pleśniowego Lazur (używam zawsze łagodnego w smaku)

Przygotowanie:

  • Seler umyć i pokroić w cienkie plasterki, przełożyć do salaterki i posolić.
  • Gruszkę umyć i pokroić w kostkę, dodać do selera i skropić sokiem z cytryny.
  • Winogrona umyć i przekroić na połówki. Ser pokroić w kostkę i dodać do salaterki z pozostałymi składnikami.
  • Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym, lekko doprawić do smaku. Polać sałatkę i dokładnie wymieszać. Całość posypać orzechami włoskimi.

Porcja dla:

2 osób

Czas przygotowania:

15 minut

Całkowity czas:

15 minut


Średnia 5 / 5 (905 głosów)